Hyvän vastakohta on saippua

Saan opettajatehtävissäni säännöllisesti työnantajilta kyselyitä ”hyvien tyyppien” perään. Liian usein joudun toteamaan, että hyvistä tyypeistä on pulaa.

Hyvät tyypit eivät kasva puissa, ne kasvavat jalat tukevasti maassa. Hyvä tyyppi osaa monta asiaa hyvin, muttei välttämättä mitään asiaa aivan älyttömän hyvin (ja hän pystyy myös antamaan kunnian kollegalle, jolle se kuuluu). Hyvä tyyppi hoitaa hommansa, mutta ei tee siitä numeroa. Hyvä tyyppi on eleetön arjen sankari: ui kylmässäkin vedessä, eikä pimahda paineessa.

Hyvän tyypin vastakohta ei ole huono tyyppi, vaan saippua-tyyppi. Saippuasta ei saa otetta. Saippua saattaa päällisin puolin olla ihan kiva, mutta selän takana se muuttuu erityisen vaaralliseksi. Painetilanteessa saippua singahtelee arvaamattomasti ja laiturilta veteen pudotessaan saippua humpsahtaa pohjaan. Saippua-tyyppi pakenee todellisuutta tehokkaasti omiin kupliinsa – ja aiheuttaa samalla muille silmien kirvelyä.

Miksi sitten hyvistä tyypeistä on pulaa? En ymmärrä. Hyvän tyypin resepti kun on niinkin yksinkertainen. Otetaan yksi ihminen, yksi ammattimainen asenne ja kohtuullinen tilannetaju. Hyvä tyyppi ymmärtää nimittäin, että kaikella on merkitystä, eikä siltoja kannata poltella mihinkään suuntaan.

Ja niin kauan, kuin työnantajat eivät kysele minulta saippuaa, jatkan hyvien tyyppien jäljittämistä.

Juuri Sinä voit löytää hyvän tyypin sisältäsi esimerkiksi ammattitaitoisen uraohjauksen avulla. Varaa aika Ohjaustehostimen maksuttomaan, puhelimitse tapahtuvaan Tutustumisvarttiin.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s